Wat is Fidyah?
Fidyah is een financiële bijdrage die wordt voorgeschreven in de islamitische wet voor diegenen die niet in staat zijn om te vasten tijdens de heilige maand Ramadan, zoals bij gezondheidsproblemen, zwangerschap, borstvoeding of andere redenen. Het doel van Fidyah is om hulp en ondersteuning te bieden aan de behoeftigen, waarbij het bedrag wordt berekend op basis van het verstrekken van één maaltijd aan een behoeftig persoon voor elke gemiste vastendag. Het is niet toegestaan de waarde van het voedsel in geld te geven.

Wie betaalt Fidyah en aan wie mag het gegeven worden?
Fidyah wordt betaald door volwassen moslims die om bepaalde redenen niet kunnen vasten tijdens de Ramadan.

“En degenen die alleen met grote moeite kunnen vasten, kopen het af door een behoeftige te voeden.”

(Soerat al-Baqarah: 184)

Ibn cAbbaas zei: “Dit verwijst naar een oude man of vrouw die niet in staat is om te vasten. Daarom dienen zij voor elke dag een behoeftige persoon te voeden.”

(al-Boekhaarie)

Een persoon die lijdt aan een chronische ziekte waarvoor er geen hoop op herstel is, valt onder dezelfde regelgeving als een oude man.

Ibn Qoedaamah (moge Allah genadig met hem zijn) zei: “De zieke persoon voor wie er geen hoop op genezing is, mag zijn vasten verbreken. En hij dient voor elke dag een behoeftige te voeden, omdat hij te vergelijken is met een oude man.”

(al-Moeghnie; boekdeel 4, blz. 396)

 


De bijdrage mag worden gegeven aan de behoeftigen, zoals arme gezinnen, weeskinderen, weduwen en anderen die niet in staat zijn om in hun basisbehoeften te voorzien. Het doel is om hen te helpen en te ondersteunen tijdens deze gezegende tijd en ervoor te zorgen dat zij ook kunnen genieten van voedzame maaltijden.

Fidyah geven aan Stichting Ajdir Temsaman
Bij Stichting Ajdir Temsaman Europe Foundation zijn we toegewijd aan het verzamelen en distribueren van Fidyah bijdragen aan de behoeftige in de omgeving van Temsaman. Uw donatie zal worden gebruikt om voedsel en basisbehoeften te voorzien voor de meest kwetsbare gezinnen, zodat zij ook kunnen genieten van voedzame maaltijden tijdens de Ramadan en daarbuiten.

Reminder
De boodschapper (vmzh) zei: ‘Als een persoon komt te overlijden, stoppen al zijn goede daden behalve drie: zijn daden van doorlopende liefdadigheid, baatvolle kennis die hij heeft overgedragen en een rechtschapen zoon die voor hem bidt’ (Moesliem).

“Degenen die ’s nachts en overdag van hun rijkdommen uitgeven, heimelijk en in het openbaar, hebben hun beloning bij hun Heer. Voor hen zal er geen vrees zijn, noch zullen zij bedroefd zijn.” Koran, Hoofdstuk 2 ; vers 274

Type what you are searching for:

YOUR CART

Geen producten in de winkelwagen.